PO Enquist 1934-2020

Så fort jag såg den sorgliga nyheten började jag leta igenom mina gamla tidningsurklipp som berört mig när jag läst dem, sådana som jag tänkt att jag kanske vill läsa en dag i framtiden med nya erfarenheter i bagaget. Hittade inte intervjun med Enquist som jag vagt kan visualisera men starkt förnimma. Kanske var det en intervju han själv beskrev i Ett annat liv? En bok som väckte så många virvlande tankar när jag läste den en sommar för omkring tio år sedan. Men mitt vältummade pocketexemplar ligger i en kartong i källaren med så många andra böcker som jag varit tvungen att flytta från mina hyllor för att göra plats åt halva Carolinas bibliotek under forskningen om tapetmakerskorna. Med en sökning på Dagens Nyheter @dagens_nyheter – som ibland fortfarande känns som ren magi för den som letat efter uppgifter i kartotek för inte så länge sedan – fann jag dessa rader från Malin Ullgrens intervju i DN från 2017 (dock svårt att fota textflödet i instagramvänliga proportioner). De är mer än goda nog för att illustrera hur jag uppfattat Enquist från det jag läst av och om honom, vilket i sanningens namn är begränsat i omfång men det jag har läst har gjort starkt intryck på mig. Som hans starka kvinnoporträtt, hans självreflekterande och öppenhet om sin egen sårbarhet, hur han gjorde det som uppfattas som svaghet och misslyckande till självklar mänsklighet, hans förmåga att visa skönheten och betydelsen av livets sprickor, och så hans sätt att förklara i en mening eller två den oundvikliga och vackra komplexiteten i att gestalta en människas liv, själva hantverket, skapandeprocessen. Allt detta vilket jag tycker inspirerar till ödmjukhet och empati för andra, liksom acceptans och trygghet i att vem man än är och vad man än gör under sin korta tid på denna jord är det gott nog. Förhållningssätt vi som individer och kollektiv verkligen kan behöva anamma i dessa oroliga tider. Tack för det #poenquist! Och tack #malinullgren för en fantastisk intervju.

Text ursprungligen publicerad 2020-04-26 på Instagram där också bilder på ”raderna” ur Malin Ullgrens intervju finns.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *