Fredagskvinnor

Igår lanserade jag Fredagskvinnor på mitt Instagramkonto @mia_skott. I ett inlägg förklarade jag varför och vad det är.

Från Röda boken (1700-tal, Stockholm), Rörstrands bestånd, @nordiskamuseet (beskuren). Finns att se i DigitaltMuseum.

Ni som följer mig lite noggrannare har nog lagt märke till att jag titt som tätt profilerar kvinnliga föregångare och förebilder utifrån min forskning och möten i arkiven. Allt från små historiska ögonblicksbilder så som de förmedlas i källorna, till olika perspektiv på en kvinnas liv. Eller som förra fredagen, med Sophia Brenner och Anna Maria Ehrenstrahl, en kvinnlig vänskaps- eller yrkesrelation.

Så när jag i morse överväldigades av inspiration att lyfta en specifik kvinna idag och snabbt komponerade en lista över möjliga bilder, perspektiv och referenser, föddes idén om FREDAGSKVINNOR. Med andra ord att jag varje vecka på denna dag (om jag inte får förhinder förstås) profilerar en kvinna eller två. Ibland kanske bara med en bild och en kort rad, andra gånger en minibiografi ackompanjerad av en bildkavalkad. Det första inlägget av FREDAGSKVINNOR var alltså egentligen redan förra veckan. Senare idag kommer det andra.

Val av veckodag är också passande. Fredag är nämligen en dag uppkallad efter gudinnor – Freja och/eller Frigg (de lärde tvista tydligen om vilken av dem, liksom om de i vissa sammanhang var en och densamma, jag ska läsa på lite mer om saken).

Jag erkänner också utan omsvep att det kan vara bra för mig att jag här på Instagram förmedlar under lite mer kontrollerade former. Dagligen exponeras jag till fascinerade kvinnor som jag på studs vill berätta om för er, men detta distraherar så lätt från att hålla alla andra livets bollar i luften. En dag i veckan ger mig således både kontinuitet och fokus, i alla fall på försök en tid framöver.

Kanske också FREDAGSKVINNOR kan bli en regelbunden påminnelse för er om hur många kvinnor som faktiskt finns i vårt rika kulturarv (och ni erbjuds samtidigt sökvägar och ingångar till det). Liksom att varje kvinna oavsett tid och rum, omständigheter och gärningar, är värd att kallas en gudinna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *