Månadsarkiv: april 2014

I morse ville inte Olle Wiberg på P4 God morgon Gotland höra mig prata om någon tidigmodern kvinnlig hantverkare som bodde i Visby under 1700-talet, utan om CIMG0705något som inte alls exklusivt rör vare sig gotlänningar eller min forskning – varför behövs ny forskning för att etablera det vi redan uppfattar som sanningar? Behöver forskare verkligen belägga det uppenbara, igen och igen? Olles och mitt samtal om detta finner du här Därför är det onödiga nödvändigt.

Idag gjorde jag något jag aldrig har gjort tidigare – jag intervjuades för ett radioprogram. 20140402-201918.jpgStina Wollter och jag satt i min soffa och pratade om varför historia är viktigt för mig, hur och vart mitt historiemedvetande föddes och vad och varför jag vill förmedla min forskning och förklara historiehantverket för allmänheten.

Vi diskuterade om varför kvinnorna jag forskar om kan vara viktiga förebilder för oss idag, dessa målarinnor, gravörer och tapetmakarskor som levde för trehundra år sedan. Vad deras liv kan lära oss och förklara om kvinnors möjligheter – och begränsningar – i det förflutna.

Utan tvekan var det bland det roligaste jag har gjort – Stina var helt fantastisk och hennes producent Johanna Fellenius var en underbar inspiration och en klippa. Tusen tack! Jag väntar med spänning och viss nervositet tills på söndag då programmet sänds… För mer information se Söndagarna med Stina Wollter.