Månadsarkiv: mars 2015

Idag fick jag besök här på Historiska institutionen av en grupp gymnasieelever från Katedralskolan i Uppsala och deras historielärare Ylva Bolin. Detta möte, en form av samverkan/förmedling, är ett helt nytt koncept för mig som Ylva gav inspiration till och som jag kallat för Frågor och svar om en historikers vardag. Bakgrunden är följande.

Som del av undervisningen hade Ylva katedral 2bett sina elever att läsa min blogg (vilket gjorde mig omåttligt glad eftersom ett av mina huvudsyften är att nå just ungdomar), samt lyssna på radiointervjun som Stina Wollter gjorde med mig förra våren i P4, Stina och Mia med pirret. Sen ringde Ylva mig förra veckan och undrade om de kunde få komma och hälsa på. Först avvärjde jag mig, egentligen har jag inte tid att ta på mig fler uppdrag denna vår. Men Ylva avväpnade mig helt, både med sin entusiasm och för att hon inte ville att jag skulle ge någon presentation eller förbereda mig på något sätt. Bara visa på och berätta om min vardag, om historiehantverket och vad jag forskar om. Och det är ju inte så svårt att prata om.

Så inträngda i Tornrummet diskuterade vi i en timme om allt ifrån hur jag lärt mig läsa handskrift till om det ger något att använda klassperspektiv för att förstå 1700-talet bättre, hur själva avhandlingsprocessen ser ut till varför jag forskar om 1600- och 1700-talen. Sedan fick eleverna ta sig en snabbtitt på mitt stökiga kontor och efter det visade jag runt dem lite på Engelska Parkens Campus. Otroligt roligt var det och jag hoppas att det gav eleverna något matnyttigt. Tack för finbesöket!

Bild tagen på elever, Ylva (tredje från vänster) och mig under vår rundvandring på Engelska Parken Campus.