Månadsarkiv: maj 2015

Allt har sin tid. Bloggande finns nu inte i min tid månaderna framöver. Jag lägger fokus på annat, sådant som måste göras och när det görs, behöver utföras med full koncentration både på detaljnivå och i fågelperspektiv. Så är livet ibland, man får gallra bland aktiviteterna för att man ska kunna förverkliga något större. Det innebär inte att min starka övertygelse om att tredje uppgiften – samverkan – och behovet av min forskning utanför akademin har sinat. Nej tvärtom. Kunskapen jag genererar går igenom en snabb tillväxtperiod så här i grönare tider, och jag behöver förvalta och vårda den väl med fokuserat sinne. Åter kommer jag snart till dessa sidor med än mer anekdoter om mitt vardagsliv och berättelser om tapetmakerskor och andra intressanta historiska kvinnor! Då när detta forum åter är i sin rätta tid.

I morse klockan 06.40 vändes kameran mot Susanna Erlandsson, min kära vän, kollega och rumskompis. Hon var Window of opportuity 2
med i Gomorron Sverige som expert för att prata om vad som hände efter krigsslutet 1945. Det kan knappast ha undgått någon att det idag är 70 år sedan Tyskland kapitulerade och freden slöts efter andra världskriget.

I morgon disputerar Susanna på ämnet med avhandlingen Window of opprtunity: Dutch and Swedish security ideas and strategies 1942-1948. I fem år har vi nött och blött våra avhandlingar, och jag är så otroligt imponerad och stolt över hennes resultat som ligger framför mig här på skrivbordet. Window of opportunity 1

Inte bara reviderar Susanna historieskrivningen, hur vi i decennier har misstolkat småstaters agerande efter kriget, utan hon är också en kvinnlig historiker som nu får och tar plats i ett medialt ämnesrum dominerat av män, dessutom sällan av humanister. Detta är verkligen ett ”window of opportunity” för mycket som är viktigt och behövligt!

Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.