20140611-151056.jpgFör tre veckor sedan gav jag nog det för mig roligaste och mest givande föredrag jag någonsin gjort, det på Stadsarkivet i Stockholm om mina tapetmakerskor. Materialet jag funnit är så fantastiskt att prata om, kvinnorna verkligen träder fram och deras arbete och liv blir så verkliga när jag pusslar ihop informationen jag funnit i olika typer av källor (bilden är från källaren på Stadsarkivet där jag visade på materialet jag arbetat med och Mats Qwarfordt från Handtryckta tapeter berättade fascinerande om hur man gör 1700-talstapeter). Och så tacksamt att berätta om, så spännande att fortsätta att forska om. Då var det fullsatt hus .

Ikväll ger jag en liten stadsvandring för två. Och inte bara storleken på evenemangen skiljer sig åt, även ämnet. Jag har nämligen blivit ombedd att damma av min forskning om Uppsalas gatureglering på 1600-talet då staden förvandlades monumentalt på loppet av 20 år och berätta vad jag vet i formen av just en stadsvandring (jag gjorde också en sådan för Konstmuseet här i Uppsala för två år sedan). I mina efterforskningar i ämnet fann jag flera belägg på att istället för att vara passiv och motsträvig – som tidigare forskning pekat på – var stadens borgerskap både aktivt och hade en förmåga att identifiera problem med, och ibland lösningar till stadsrummet.

Så ut i sommarkvällen träder jag snart med ännu en spännande berättelse, men levererad i en helt annan form. Och istället för Power Point och gamla 1700-talsdokument har jag själva stadsrummet som illustrativ källa. Vandringen har jag kallat ”Inte bara för drottning Christinas skull…”. Men det finns en fundamental likhet mellan evenemangen och forskningen, det att ”folket” och den vanliga människans förmåga och handlingar står i fokus.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.