Tidig lördagsmorgon och jag går ner till tvättstugan i källaren. När jag öppnar dörren till en ny korridor (det är många korridorer i mitt gamla ombyggda sekelskiftssjukhus) är farmor helt plötsligt där. I doften. Jag ser framför mig den tangodansande vackra flickan på den lilla parfymflaskan, den har jag inte tänkt på, på många år. Jag tyckte så mycket om farmors flaska med den skarpa farmorsdoften för jag tyckte så mycket om farmor. Hon köpte till och med en liten sådan i present efter någon resa de gjorde till Mallorca eller Kanarieöarna. Den kanske finns kvar i min brudkista i det stora förrådet där det finns många minnen. Eller kanske inhandlade hon den på Åhléns, det spelar ingen roll.

farmor inläggMen inte bara förnimmer jag farmors närvaro och ser den söta flaskan tydligt för mitt inre. Jag är i allrummet utanför farmors lilla sovrum, som var mer en sovalkov och kallades för detta också. Hennes lilla fantastiska krypin täckte nog inte mer än en femtiondel av hela Djursholmsvillan. Men det var så hon ville ha det sa hon, med sin bakgrund som mjölkhandlarens dotter i en liten småstad. Och för mig var det ett drömrum med vit spets, farmors smycken och små söta tavlor. Än idag tycker jag om små rum.

Doften i korridoren för en liten stund sedan som någon granne lämnat efter sig, framkallade förnimmelsen av solen som sken in i allrummet, det var lika fint krispigt vårvinterväder där för trettiofem år sedan som här idag. Framför mig hade jag en dag med minst två promenader med farfar runt Ekebysjön, jag skulle hjälpa farmor att sy en klänning åt mig med tyg inhandlat på Mörby Centrum dagen innan (fast jag tittade mest på och lärde av farmors slinka hantverksmässiga fingrar), senare skulle jag äta varm smörgås framför teven och klinka på farmors piano med ambition men utan skolning. Samma piano som nu står i rummet bredvid köket där jag nu sitter och tillhör min tillika ambitiösa men pianoskolade dotter. Det var en sådan där bekymmersfri barndsomsdag som hade utrymme för många viktiga tankar och gjorde att jag var öppen för nya intryck. Dessa dagar för länge sedan var inte så många, så de hade stor betydelse för lilla mig.

Minnet i doften väckte en lycklig dag i barndomen. En del av barndomen i en parfymflaska. Den bär jag med mig resten av denna lördag.

Bild: Farmor och farfar framför villan.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.