Det var länge sedan sist, men det kändes som om jag var där så sent som igår. Det var som att komma hem när jag i förmiddags gick in till forskarexpeditionen på Landsarkivet i Uppsala. Detta var mitt första arkiv för snart sju år sedan, då grävde jag fram ett bortglömt gustavianskt rådhusprojekt i Enköping. Idag var jag där för att leta fram lite kompletterande stoff om Granebergs säteri – mormor och morfars gamla gård, min morbrors nuvarande – för ett ULA 2015-04-15föredrag jag ska hålla för Litslena hembygdsförening nu på söndag.

Med hjälp av Linda och Stens fantastiska kunskap och nyfikenhet, och råd från Bosse och Anders, återuppväckte vi liv med utrop och tillrop, skratt och hopp mellan SVAR, Arkiv Digital och originalhandlingar.

Efter en stund blev fokus för efterforskningarna två fascinerande kvinnoöden som utspelade sig under Granebergs sjuttonhundratal, samma plats och samma århundrade som jag själv i fantasin så ofta vistades som barn. Nu har jag funnit källor som beskriver hur det verkligen var och det ska jag med stor glädje prata om på söndag.

Och tack arkivfolk för en mycket trevlig lunch också!

Bild: Linda Oja, arkivarie på Landsarkivet i Uppsala och jag. 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone