Igår kväll välkomnades jag in i Gustavs hus, Litslena sockens gamla fattighus. Hembygdsföreningen hade dukat upp Litslena 1 2015-04-19vackert för årsmötet till vilket jag var inbjuden att tala om min mors familjegård Graneberg och om min forskning. Det blev en mycket gemytlig kväll med nya och gamla ansikten (på bilden sitter jag tillsammans med min gamla dagisfröken Inger från när jag var tre år och bodde på Graneberg, i förgrunden en av Anna Maria Thelotts porträtt).

Än så länge har jag bara skrapat på ytan om Granebergs historia, men som jag skrev i förra veckans inlägg Med tillrop och skratt återuppväckte vi liv fann jag två fascinerande kvinnoöden på gården. Den ena var dejan Anna som ansvarade för ladugårdsarbetet och mjölkningen på gården. När hon dog trettiosex år gammal i lunghinneinflammation  sommaren 1758 lämnade hon efter sig dottern Kerstin som bara var åtta år. I Annas bouppteckning, som bara är på en sida, väckte ett ”rödblommigt lärftsförkläde” och en tryckt damastmössa min fantasi. Jag kunde se hur hon iklädd förklädet gick från ladugården till stora huset för att förse Fru Hedengran med morgonens mjölk. Damastmössan hade hon nog på sig till söndagsgudtjänsten i Litslena kyrka som man ser från gården, samma vackra byggnad som min dotter döptes i.

Litslena 2 2015-04-19Mycket intressant var att Anna hade i sin ägo en tröja av vitt och blått ”fabrikstyg”. Med stor sannolikhet var det producerat i någon av Stockholms manufakturer. Och som min fantastiska värld nu ter sig, sitter jag precis på tåget till Stockholm för att leta efter mina tapetmakerskor på Riksarkivet i Marieberg i Hall och manufakturrättens bestånd, samma instans som reglerade textilindustrin under 1700-talet.*

Allt hänger samman, likt trådarna i dejan Annas rödblommiga förkläde är historiens aktörer och företeelser länkade i en stor vacker väv, till och med min barndoms historieparadis med forskningen jag gör idag.

*Hall och manufakturrätten finns också på Stadsarkivet i Stockholm, men några akter finns bara på Riksarkivet.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone