10.12, bord 11, Forskarsalen, Riksarkivet, Marieberg

Sitter och väntar på arkivhandlingar. Protokoll jag längtat efter. Ja det är möjligt att längta efter beskrivningar av beslut och domar, en myndighets dagliga verksamhet. I detta fall Hall och manufakturrätten i Stockholm, år 1741-1744. En bra början, ska läsa fram till 1760 är planen. Spännande att se om de är indexerade.

10.32, bord 11…

Den trevlige framtagaren kommer med akterna. Han ber om ursäkt för att det tagit ett tag. Jag säger att det inte alls gör något. Han berättar hur förvånad han blev en gång när jag blev så glad när han kom med källorna jag beställt fram att det var som om jag ”fått en present”. Det är alltid som en födelsedag, det är ett privilegium att få sitta på betald arbetstid och få undersöka titthålen till det förflutna ju!

10.38, bord 11…

Förbenat! Protokollen är inte indexerade. Den första för år 1740 är tjock… och de andra med. Fördelen är att det är Riksarkivet 2015-04-20verkar vara samma skrivare som också har en relativt läslig handstil. Men allt detta kommer jag inte kunna fotografera, detta måste läsas på plats. Men hur ska jag kunna åka så mycket till Stockholm med hämtningar på skolan och allt annat?

11.15, bord 11…

Excerperat (renskrivit) lite, läst och skumläst protokollen fram till 14 januari 1740. De skriver mycket. Inga tapetmakare, men annat som verkar vara så spännande och som jag verkligen måste hålla mig ifrån, annars uppslukas jag helt i rättens sammanträdeslokal på Söder i Stockholm, nuvarande Stadsmuseet, år 1740. Magen kurrar, jag börjar få svårt att koncentrera mig, dags för tidig lunch.

11.25, Cafeterian (rum med stolar, bord och soffor samt en kaffemaskin och en automat med dryck och snacks), Riksarkivet, Marieberg

Allt måste jag gå igenom. Alla hundratals sidor av protokoll. Jag ser fram emot det, missförstå mig inte. Men det kommer att ta väldigt mycket tid. Samtidigt vet jag av erfarenhet att det kommer att gå snabbare och snabbare att läsa och skumma ju mer familjär jag blir med handstilen, ordvalen och jargongen. Nu är potatissalladen och rostbiffen i matlådan uppäten, en slurk kaffe från termosen på detta och sen fortsätter jag.

11.40, bord 11…

En dräng som blir uppläxad att ta med sig prov inom åtta dagar för att styrka sin talan att få göra tapeter! Ingen kvinna, men ändå, lika glad blir jag för det, för det visar att här kommer jag att hitta saker jag inte sett förut. Visar också att min ”skumning” av protokollen inte får vara så skummande utan noggrann. Ryggen gör ont, stolen är omåttligt hård. Ska bli spännande att se om drängen dyker upp om åtta dagar i protokollen…

11.57, bord 11…

Bytt stol. Skönt för ryggen. Nu en piga Stina Mälberg mot spinnmästarinnan Helena Bäckman ”anklagande henne för det hon skull slagit henne twenne örfilar och sedan med eldgafelen, samt kallat henne både hora och Tijf…”. Ja, det stod härliga till! Inte läsa mer, inte läsa annat… Korkskäraren Isac Söderman, tänk att vara en korkskärare…

Riksarkivet 312.08, bord 11…
…eller en kortmakare som Mäster Zimmerman. Kort spelade man på 1700-talet och någon måste ju göra korten och dessa fabrikörer hamnade under Hall- och manufakturrätten. Nu är jag inne i februari 1740. Detta går med rasande fart…inte. Men kul är det.

12.20, bord 11…

Och en till tapetmakare! Blev anklagad för att ha sålt tapeter ute på landet, men inga bevis fanns så han gick fri från böter och andra bestraffningar.

13.10, bord 11…

Plöjt, grävt. Stängt av datorn och bara läst, lite dåligt batteri. Renskrivit lite här och där, antecknat några saker, men mest har det varit att helt enkelt avverka. Tills jag hittade ett namn jag så väl känner till, nämligen Rosenberg, en bildhuggare som ansöker om att få göra waxdukstapater, men sedermera gör stoff tapeter och jag har stött på honom många gånger i Hall- och manufakturrättens årliga fabriksberättelser. Beläggen formar pusslets motiv – människorna.

13.32, bord 11…

Rosenberg fick tillstånd att tillverka stofftapeter 18 februari. Ett annat roligt yrke, strumpmästare!

14.14, bord 11…

Nu måste jag åka. Läst mycket, känns bra. Nu har jag verkligen fantastiskt källmaterial att bearbeta, och det under en lång tid. Gäller bara att få ihop dagarna med allt pendlande.

16.21, Köket, Hemma

Dagens lärdom (för femteelfte gången): ta med sladden till datorn. Jag kunde inte avsluta inlägget på plats för batteriet tog nästan slut. Men på det hela en mycket lyckad dag, nu fortsätter vardagen med hämtning på skolan i det soliga vårvädret så denna minutsnabba redigering får duga…

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.