I morse klockan 06.40 vändes kameran mot Susanna Erlandsson, min kära vän, kollega och rumskompis. Hon var Window of opportuity 2
med i Gomorron Sverige som expert för att prata om vad som hände efter krigsslutet 1945. Det kan knappast ha undgått någon att det idag är 70 år sedan Tyskland kapitulerade och freden slöts efter andra världskriget.

I morgon disputerar Susanna på ämnet med avhandlingen Window of opprtunity: Dutch and Swedish security ideas and strategies 1942-1948. I fem år har vi nött och blött våra avhandlingar, och jag är så otroligt imponerad och stolt över hennes resultat som ligger framför mig här på skrivbordet. Window of opportunity 1

Inte bara reviderar Susanna historieskrivningen, hur vi i decennier har misstolkat småstaters agerande efter kriget, utan hon är också en kvinnlig historiker som nu får och tar plats i ett medialt ämnesrum dominerat av män, dessutom sällan av humanister. Detta är verkligen ett ”window of opportunity” för mycket som är viktigt och behövligt!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone