09:45

Sitter på Nordiska museets trappa. Ska ha möte om Den Röda Boken som jag och en arkivkollega hittade på 20130830-143852.jpgNordiska museets arkiv utan signum för ungefär ett och ett halvt år sedan. Vi såg genast att det var 1700-tal, förälskelsen var ett faktum och min förhoppning var att några av alstren i den var gjorda av Anna Maria Thelott. Fyndet resulterade i en workshop på Kungliga Vitterhetsakademien i februari och nu ska vi diskutera hur projektet kan gå vidare (jag skrev om denna i En historikers vardag, se Den Röda Boken). Fyndet var en tillfällighet. Kopplingarna intuitiva men visst byggde de också på viss förkunskap. Det hjälper att alltid vara förberedd på överraskningar, att tro att fantastiska upptäckter går att göra, vara övertygad om att arkiven och samlingarna är fulla av det förflutnas skatter. Det förgyller mitt arbete, gör min vardag till ett äventyr därför jag tror att det omöjliga är möjligt, jag är alltid beredd på att något nytt kan hända.

***

11:33

Efter mötet på Nordiska museet trevlig lunch på nya Sjöcaféet vid Djurgårdsbron. Nu har jag förflyttat mig till Informationstorget på Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek. Förbereder inför nästa möte på Historiska museet här bredvid, där jag den 25 september ska hålla i en ”historielektion” Vad vet du om 1600-talet? med fördjupning om kvinnors ansvarsområden och möjligheter till försörjning. Här är lugnt, lätt skön luft och tillika bekväma fåtöljer. Den här fredagen är en ständig förflyttning från det ena vackra historiska rummet till det andra, från ett projekt till ett annat. Och jag får se så vackra saker. På Nordiska museet upptäckte jag på väggen en 1600-talstavla som i sin symbolik påminde om en av Anna Maria Thelotts självporträtt. Det måste jag gräva mer i: vem gjorde den, när och vem är den porträtterade kvinnan?

***

14:35

20130830-143833.jpgNu på tåget hem till Uppsala. Mycket bra möte på Historiska museet, det ska bli riktigt roligt att prata där om cirka fyra veckor, vrida och vända på perspektiven om 1600-talet, se den andra sidan av krig, kungar och drottningar, istället lyfta fram vardagen och kvinnan. Snart helgmys med dottern min. Ja, och kanske bygga det nya spökhuset i papp som jag bara inte kunde låta bli att köpa på Historiska museet…

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.