Sitter på trappan utanför Specialläsesalen på Kungliga biblioteket i Stockholm. Med andnöd och gråten i halsen. Vilket möte jag hade därinne precis, så likt det som jag hade med Anna Maria Thelott för några år sedan, då på Carolina Redviva, Uppsalas universitetsbibliotek. 20140129-115443.jpgSamtidigt så väldigt annorlunda. En annan kvinna, en annan tid, ett annat yrke, helt andra källor. Och så mycket mer lik mig. Händerna skakar lätt när jag skriver detta. Munnen är torr, det snurrar i huvudet. De fysiska uttryck som en sådan här upptäckt tar är helt fascinerande. Men nu ska jag snart helt lugnt gå ner till cafét och ha ett lunchmöte. Planerna skall fullföljas, de uppsatta målen är viktiga, spännande och nödvändiga. Men i mig gror en ny historia, lusten har fötts och förståelsen för möjligheterna växer för varje sekund. Varför, om jag ändå kunde förstå varför dessa skickliga och fantastiska kvinnor från det förflutna aldrig studerats förr, lyfts upp ur arkivlådorna och blivit till de viktiga förebilder som vi så väl behöver…

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

2 kommentarer till En upptäckt, en ny kvinna

Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.