Idag var jag på Stockholms Stadsarkiv för att seriöst börja studera tapetmakerskorna som var verksamma under 1704- och 1750-talet i Stockholm som jag råkade 20140204-155211.jpgpå för knappt ett år sedan i ett helt annat bestånd. Då föddes nyfikenheten på denna grupp kvinnor och en snabb inventering förra året övertygade mig om att det fanns tillräckligt med källor för att göra en djupstudie av dem i form av en kartläggning och kollektiv biografi.

Vid inventeringen noterade jag bara de som hade sina egna verkstäder, eller ”fabriquer” som tapetmakerierna också kallades för. Idag, när jag verkligen närläste några dokument i Hall- och manufakturrätten – under vilken tapetmakerierna lydde – upptäckte jag många fler kvinnor i olika positioner och roller. Det formligen myllrar av kvinnor, och i vissa överstiger kvinnorna de manliga arbetarna i antal.

Och det är ju det som är mitt fokus, att identifiera tidigmoderna kvinnor inom kvalificerade konstnärliga hantverk, studera deras utbildning, verksamhet och levnadsförhållanden. Här är de, i ett fantastiskt källmaterial, och bara väntar på att bli analyserade och upplyfta till allas betraktelse. På torsdag är jag tillbaka igen för att gräva mer och jag hoppas på att finna mer om dem då!

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.