Det är slut på en era som bara varade ett år för idag lämnar jag tillbaka nyckeln till bildskåp 61 i forskarsalen på Kungliga biblioteket i Stockholm. Det kanske låter fånigt och som en trivial händelse, men för ett år sedan var jag mäkta stolt över att ha lyckats argumentera för hur viktigt det var för mig att ha ett skåp att fylla med läsvärda böcker att studera i forskarsalen av ljust trä och med gröna lampor. Som en erkänd humanist kände jag mig då.

Förra våren satt jag ofta här då jag gick igenom samlingar i specialläsesalen och skrev om materialet nere i forskarsalen. Men under hösten blev det väldigt sporadiskt, och reglerna är strikta – åtta besök per månad eller stå utan. Om jag bodde i Stockholm skulle jag nog sitta här jämt, men nu är jag i huvudstaden enkom för att rota på arkiv, och läser böcker och skriver gör jag mest på institutionen i Uppsala.

Men jag kommer att komma tillbaka hit då jag har fantastiskt material som väntar i samlingarna, det mesta som jag inte får röra förrän avhandlingen är klar (eget klokt beslut, se inlägget En upptäckt, en ny kvinna). Dock säger erfarenheten att nyfikenheten ibland är starkare än förnuftet, så vi får se hur länge det dröjer innan jag kommer att försvara behovet av ett forskarskåp igen. Vackert och inspirerande är det här i alla fall, och en fin liten era i mitt historikerliv är över.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Just nu…
...skriver jag bara här när något speciellt inträffar, då jag inte har möjlighet att blogga lika regelbundet som tidigare då jag håller på att skriva klart min avhandling om tapetmakerskorna i 1700-talets Stockholm. I den här bloggen varvas annars reflektioner kring mitt eget förflutna med uppdateringar om forskningen och förmedlingen jag gör om kvinnor och arbete på 1600- och 1700-talen. Min ambition är att locka fram historien i vargdagens små och stora händelser, utforska historiehantverkets värld för öppen ridå, och impulsivt diskutera mina perspektiv på historievetenskapens betydelse för individer och samhället i stort.
Om kommentarer

För att läsa och skriva kommentarer, klicka på inläggets rubrik så kommer du till dess egen sida där kommentarsfält finns längst ner.