Sekelskiftets kvinnliga fotografer

Hela tjugofem kvinnor var verksamma som fotografer i Uppsala kring sekelskiftet 1900! Se vilka nedan. Några arbetade tillsammans i par och delade efternamn. Kanske systrar? Eller mor och dotter? Vad mycket mer jag skulle vilja veta om dem… Som tur är finns ett underbart urval av flera av dessa kvinnors fotografier – många fantastiska karaktärsporträtt av kvinnor – att beskåda i utställningen Kvinnliga fotografer i Uppsala 1860-1920 på skapad av Erik Lindblad och Rebecka Karlsson. När Erik i somras lät mig med iver och utrop botanisera i de små lådorna i vilka de vackra visitkorten ligger, gjorde jag detta lilla kollage över kvinnans traditionella livscykel, men med de uppstudsiga flickorna i studentmössor som vittnade om tider som väntade. Denna bild är i sin tur också en del av utställningen Kulturskapande kvinnor genom tiderna på Fyriskällan som jag, tillsammans med Cecilia Granberg, skapade till Kulturnatten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *