Workshop 29/10 – Kulturskapande kvinnor

”I damernas loge”, Uppsala Stadsteater 1937

ALLA är välkomna, ung som gammal, oavsett förkunskap och bakgrund, till Fyriskällan nästa tisdag den 29/10 kl 18.00 (fri entré) då jag lyfter frågor som dessa:

Vad har vi att vinna genom att studera och till vårt kollektiva minne inkludera glömda kulturskapande kvinnor? Kvinnor av folket, vilkas liv och gärning i det lilla knappt registrerats i historieskrivningen.

Kvinnor som stickade och sydde, skrev och sjöng, spelade musik och teater, lagade mat och målade tavlor de blygsamt ställde ut någon gång. Kvinnor som organiserade sig, startade föreningar och studiecirklar, sökte gemenskap och förändring i vardagen och i högtiden, liksom i samhällsstrukturerna. 

Vad finns det för material om dem på arkiv och bibliotek? Hur tolkas spåren? Hur förvandlas det man funnit till en berättelse? Kvinnohistorikern Mia Skott diskuterar frågorna, arkivarien Erik Lindblad visar på ingångar till Stadsarkivets stora material och alla välkomnas att sedan själva botanisera i Fyriskällans fantastiska och variationsrika samling.

Evenemanget finns på Facebook.

.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *